Zařazeno do skupiny:
Plnidla
Pullulan je ve vodě rozpustný polysacharid. Po vysušení je pullulan bílý prášek, který lze po přidání vody lisovat do tenkých průhledných fólií. Podporuje tvorbu filmu při potahování potravin a může v některých výrobcích nahradit želatinu nebo jiné polymery vytvářející film.
Pullulan se používá k potahování doplňků stravy ve formě tobolek, tablet nebo dražé (qs). qs = quantum satis znamená, že maximální množství není dáno. Lze však použít jen tolik, kolik je nezbytně nutné pro požadovaný účinek.
Pullulan se získává řízenou fermentací pomocí kvasinek Aureobasidium pullulans za přídavku NaCl. Kvasinky se následně po dokončení procesu odstraní.
Hodnota ADI: nebyla stanovena a je považován za neškodný.
zdroj: Databáze potravinářských přídatných látek https://www.zusatzstoffe-online.de/ Kniha: Rehm B.H.A: Microbial production of biopolymers and polymers precursors