Zařazeno do skupiny:
Barviva (E100 - E182)
Jedná se tmavě modré barvivo. Na světle velmi lehce vybledne. V ČR (celé EU) i USA povoleno k barvení řady potravin.
Používá se při výrobě nealkoholických nápojů, pekařských výrobků, cereálií, sladkostí, želé, mražených dezertů, krémů, léků, krmiv pro zvířata nebo parfémů. Dále se využívá k provádění ledvinových testů nebo k testování mléka.
Indigotin se získává z asijského indigovníku, jeho zpracování ale probíhá synteticky za přítomnosti modrých barviv (ty se vyrábějí z uhelného dehtu).
Na základě studií, prováděných na krysách, byl dokázán vznik zhoubného nádoru v místě vpichu pod kůži. Při ústním podání nebyl zjištěn žádný nežádoucí účinek. V souvislosti s Indigotinem probíhají rozsáhlé vědecké diskuze, dostupná data však nejsou dostačující na to, aby se dalo barvivo považovat za karcinogen. Může však způsobit nevolnost, zvracení, vyšší krevní tlak, vyrážky a další alergické reakce.
Přijatelná denní dávka 0-5 mg na 1 kg tělesné váhy.