Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory
Jedná se o stabilizátor a zahušťovadlo. Škrob tělo rozloží a zpracuje na glukózu tak, že má energetickou hodnotu 16,5kJ/g.
Využívá se jako zahušťovadlo či stabilizátor, zejména k zahuštění různých omáček. Díky její odolnosti proti tvorbě krystalků ledu při velmi nízkých teplotách se používá v různých mražených výrobcích.
Vyrábí se působením alkalických fosforečnanů, polyfosforečnanů nebo kyseliny fosforečné na běžný škrob.
Látka nemá nežádoucí účinky, neboť se v těle rozkládá zpět na fosforečnan a škrob. Není ale dobré požívat její vysoké dávky pro podezření na odvádění vápníku z těla.
Není stanovena přijatelná denní dávka (ADI). V ČR (celé EU) i v USA je v její použití v potravinách v nezbytném množství povoleno.