Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory
Zesíťovaný fosfát škrobu je stabilizátor a zahušťovadlo. Výhodou tohoto škrobu je jeho odolnost proti zmrazení a rozmrazení výrobku. Tento modifikovaný škrob dokáže stimulovat růst prospěšných bakterií v tenkém i tlustém střevě, podobně jako různá probiotika. Škrob tělo rozloží a zpracuje na glukózu tak, že má energetickou hodnotu 16,5kJ/g.
Díky jeho odolnosti proti zmrazení a rozmrazení se používá v různých zeleninových a ovocných protlacích či v některých tvarohových krémech.
Výroba probíhá užitím fosfrečnanů sodíku, čímž dochází k zesíťování a esterifikaci škrobového řetězce. Celkový rozsah modifikace je malý, zreagovaná látka obsahuje cca 0,4% fosforu.
Látka nemá nežádoucí účinky, avšak při vyšších dávkách může docházet k odvádění vápníku z těla. Studie na zvířatech nedokázaly žádné negativní účinky.
Není stanovena hodnota přijatelné denní dávky (ADI). Až na výjimky je v ČR (celé EU) používání zesíťovaného fosfátu škrobu v nezbytném množství povoleno. V USA taktéž povoleno.