Zařazeno do skupiny:
Modifikované škroby a zahušťovadla
Fosfát zesíťovaného škrobu je stabilizátor a zahušťovadlo. Výhodou tohoto škrobu je jeho odolnost proti zmrazení a rozmrazení výrobku. Tento modifikovaný škrob dokáže stimulovat růst prospěšných bakterií v tenkém i tlustém střevě, podobně jako různá probiotika. Škrob tělo rozloží a zpracuje na glukózu tak, že má energetickou hodnotu 16,5kJ/g.
Látka nemá nežádoucí účinky, avšak při vyšších dávkách může docházet k odvádění vápníku z těla. Dlouhodobé ani krátkodobé studie na zvířatech nedokázaly žádné negativní účinky.
Nejsou dostupné informace o konkrétním využití této látky.
Není stanovena hodnota přijatelné denní dávky (ADI). V ČR (celé EU) je látku možné až na výjimky používat ve všech druzích potravin. V USA je taktéž povolena.