Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory
Jedná se o stabilizátor a zahušťovadlo. Škrob tělo rozloží a zpracuje na glukózu tak, že má energetickou hodnotu 16,5kJ/g.
Používá se k zahušťování spousty druhů potravin, např. salátových zálivek.
Výroba probíhá úpravou běžného škrobu pomocí propylenoxidu. Po následné etherifikaci (syntézou pomocí etherů) je výsledný škrob obvykle lehce okysličený, vybělený nebo upravený kyselinou. Je odolný proti kyselinám, škodlivým enzymům a dodává výrobkům lepší barvu a lesk.
Látka je považována za bezpečnou bez nežádoucích účinků, ovšem při velmi vysokých dávkách může způsobovat průjem. Studie na zvířatech neprokázaly škodlivost.
Není stanovena hodnota přijatelné denní dávky (ADI). V ČR (celé EU) je používání látky povoleno v nezbytném množství ke všem potravinám s výjimkou dětské výživy. V USA je používání této látky rovněž povoleno.