Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E1503 - Ricinový olej

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Protispékavé látky

Nepovolené v EU

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Eat safe, Bill Statham [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Food-Info.net : E-numbers : 1503: Castor Oil [ web ]

Charakteristika

Jedná se o viskózní kapalinu používající se jako protispékavá látka a nosič. Látka je známá jako projímadlo.

Použití

Používá se jako rozpouštědlo pro různé potravinové příchutě a dochucovadla nebo jako nosič. Přidává se do ochuceného cukru, bonbónů, sladkých nápojů pomád na rty, kosmetiky, apod.

Výroba

Získává se extrakcí ze semen rostliny Ricinus communis, Skočec obecný.

Nežádoucí účinky

V malých dávkách není pro člověka látka nebezpečná, ve vyšších dávkách má projímavé účinky. Při výrobě může dojít při druhotném vylisování k uvolnění potenciálních alergenů, které mohou vyvolat podráždění pokožky, očí, trávicího traktu. Látka je z pohledu bezpečnosti řadu let odzkoušená - díky jejímu využívání v medicíně.

Doplňující informace

ADI (přijatelná denní dávka) - 0,7 mg/kg. V ČR (celé EU) je použití této látky nepovolené, v USA je povolena.


Nejnovější články

16.10. byl SVĚTOVÝ DEN VÝŽIVY

Světový den výživy připomíná právo na kvalitní jídlo pro všechny bez rozdílu.

Monitoring dietární expozice roku 2024

Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ČR ve vztahu k životnímu…

Lyofilizované jahody

Rodiče, sportovce i zájemce o zdravý životní styl by mohl zaujmout test…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?