Zařazeno do skupiny:
Antioxidanty
Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]
Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]
Úřední věstník EU - Směrnice 2004/47/ES [ web ]
Úřední věstník EU - Směrnice 2004/47/ES [ web ]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]
Beta karoten je označován jako vitamin A, protože z beta-karotenu si tělo dokáže právě vitamin A vytvořit (6 gramů karotenu je přetvořeno v těle na 1 gram vitaminu A). Pro barvení potravin se však používá jeho syntetická forma. Beta-karoten působí jako antioxidant, stimuluje imunitní systém a bylo prokázáno, že pozitivně působí proti srdečním chorobám, rakovinám plic, trávicího traktu, žaludku, apod. Je rozpustný v oleji, nikoli však ve vodě. Potýká-li se organismus s nedostatečným množstvím beta-karotenu v těle, může se snižovat jeho obranyschopnost. Přírodní beta-karoten se vyskytuje převážně v žlutém a oranžovém ovoci, zelenině a v listech rostlin. Nalezneme ho například v mrkvi, másle, špenátu, salátu, rajčatech, bramborách či ananasovém melounu. Nahrazuje některá žlutá barviva, která se získávají z uhelného dehtu. Je částečně ničen běžným vařením a ohříváním v mikrovlnné troubě.
Je používán s cílem poskytnout vytříbeným potravinám pronikavější barvu. V hojném množství se používá v sýrech a margarínech. Dále se používá se k barvení olejů, majonéz, zmrzlin, jogurtů, ovocných nápojů, limonád, dezertů, cukrovinek, pudinků. Dále také v krmivech pro zvířata, v kosmetice, šampónech, mýdlech či lécích.
Pro potravinářský průmysl je vyráběn za pomoci syntetických rozpouštědel a má odlišnou molekulární strukturu oproti přírodnímu beta-karotenu. Získává se za pomoci rozpouštědel z různých rostlin ve formě červených až hnědavě červených krystalků, případně ve formě krystalického prášku. Nejhojněji se vyskytují v karotce nebo v palmovém oleji.
V nízkých koncentracích, ve kterých se vyskytuje v potravinách, se jedná o zcela neškodnou látku, bez jakýchkoliv nežádoucích účinků. Studie však dokázaly negativní vliv na rozvoj rakoviny u mužů - kuřáků, kteří přijímali zvýšené množství beta-karotenu ve formě koncentrovaných potravinových doplňků. Zatímco podle některých studií přírodní beta-karoten riziko vzniku nádorových onemocnění orgánů snižuje, syntetický beta-karoten podle dalších studií u kuřáků riziko nádoru v plicích zvyšuje. Zvýšený příjem karotenů může způsobit zežloutnutí pokožky, což se v takové situaci mylně zaměňuje za žloutenku.
V ČR (celé EU) je jeho použití v potravinách povoleno v nezbytném množství až na výjimky jako dětská strava, ve které je jeho použití zakázáno. V USA je jeho použití povoleno.