Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E161e - Violoxantin

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Antioxidanty

Bezpečné
Nepovolené v EU

Zdroje informací

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Food-Info.net : E-numbers : E161e Violoxanthin [ web ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o žluté barvivo, které se běžně vyskytuje v přírodě, např. v listové zelenině, paprikách, maceškách. Je částečně rozpustné ve vodě. V lidském těle působí jako antioxidant, podobně jako ostatní karotenoidy.

Použití

Používá se jen velmi zřídka, např. v kosmetice.

Výroba

Získává se synteticky z přírodních zdrojů, obvykle z květů violek.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy žádné negativní účinky.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) nebylo doposud použití této látky v potravinách povoleno.


Nejnovější články

16.10. byl SVĚTOVÝ DEN VÝŽIVY

Světový den výživy připomíná právo na kvalitní jídlo pro všechny bez rozdílu.

Monitoring dietární expozice roku 2024

Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ČR ve vztahu k životnímu…

Lyofilizované jahody

Rodiče, sportovce i zájemce o zdravý životní styl by mohl zaujmout test…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?