Zařazeno do skupiny:
Barviva (E100 - E182)
Jedná se o barvivo, které dodává pokrmům růžovou barvu. Nachází se v jedlých houbách, korýších, pstruzích, lososech nebo zbarvuje pokožku tropického ptactva. Lehce se vstřebává v tucích. Hlavní zdroj příjmu této látky u lidí je nepřímý, tzn. konzumací např. masa ze zvířat, které jsou pravidelně krmeny potravou obsahující kanthaxanthin, slepičích vajec, apod.
Zmrzlina, cukrovinky, omáčky, krekry, rybí polotovary, zálivky, nápoje, atd. Dále se také používá např. v tabletách pro lepší opalování pokožky.
Vyrábí se synteticky z přírodních materiálů, např. z hub - lišky obecné nebo z peří plameňáků. Ve většině případů se však získává zcela syntetickou cestou z karotenu.
Látka se považuje za bezpečnou pokud její v potravinách nepřesáhne množství 14 mg/kg nebo v tekutinách 14 mg/l. Typickým projevem nežádoucího účinku je poškození oční sítnice se zhoršenou zrakovou ostrostí nebo zvýšenou citlivostí na přímé světlo. Při ústním podání prostřednictvím pilulek, ve kterých je látka obsažena ve větším množství, může vést ke zhoršení či ztrátě schopnosti nočního vidění.
Přijatelná denní dávka 0,03 mg na 1 kg tělesné váhy. V ČR (celé EU) není pro použití v potravinách povolená, je však povolena pro použití v léčivých přípravcích nebo krmivech pro zvířata. V USA je jeho použití povoleno bez omezení.