Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E161g - Kanthaxanthin

Skóre škodlivosti: 3

Zařazeno do skupiny:
Barviva (E100 - E182)

Živočišný původ

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Food-Info.net : E-numbers : E161g Canthaxanthin [ web ]

Food aditives - Evropská komise - DG SANTE (Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin) [ web ]

Charakteristika

Jedná se o barvivo, které dodává pokrmům růžovou barvu. Nachází se v jedlých houbách, korýších, pstruzích, lososech nebo zbarvuje pokožku tropického ptactva. Lehce se vstřebává v tucích. Hlavní zdroj příjmu této látky u lidí je nepřímý, tzn. konzumací např. masa ze zvířat, které jsou pravidelně krmeny potravou obsahující kanthaxanthin, slepičích vajec, apod.

Použití

Zmrzlina, cukrovinky, omáčky, krekry, rybí polotovary, zálivky, nápoje, atd. Dále se také používá např. v tabletách pro lepší opalování pokožky.

Výroba

Vyrábí se synteticky z přírodních materiálů, např. z hub - lišky obecné nebo z peří plameňáků. Ve většině případů se však získává zcela syntetickou cestou z karotenu.

Nežádoucí účinky

Látka se považuje za bezpečnou pokud její v potravinách nepřesáhne množství 14 mg/kg nebo v tekutinách 14 mg/l. Typickým projevem nežádoucího účinku je poškození oční sítnice se zhoršenou zrakovou ostrostí nebo zvýšenou citlivostí na přímé světlo. Při ústním podání prostřednictvím pilulek, ve kterých je látka obsažena ve větším množství, může vést ke zhoršení či ztrátě schopnosti nočního vidění. 

Doplňující informace

Přijatelná denní dávka 0,03 mg na 1 kg tělesné váhy. V ČR (celé EU) není pro použití v potravinách povolená, je však povolena pro použití v léčivých přípravcích nebo krmivech pro zvířata. V USA je jeho použití povoleno bez omezení.


Nejnovější články

ČRo- Hradec Králové - Abeceda zdraví

Každý díl Abecedy zdraví přináší inspiraci, jak udělat malý krok ke zdravějšímu…

Jarní detox: Očista těla nebo chytrý marketingový tah?

Jarní detox – zázračné řešení nebo marketingový tah? Téma „jarního detoxu“ se v…

10 let systému Nutrivigilance

Máte zdravotní obtíže (neinfekčního charakteru) po konzumaci potravin? TUTO…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?