Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E174 - Stříbro

Skóre škodlivosti: 4

Zařazeno do skupiny:
Barviva (E100 - E182)

Zdroje informací

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Charakteristika

Stříbro se v malém množství přirozeně vyskytuje v lidském těle i v těle zvířat. U potravin se používá jako barvivo k dekorativním účelům.

Použití

Jeho použití jako přísada do potravin je výhradně omezena na vnější dekorace např. čokoládových dortů, povrchu kuliček (dražé) nebo cukrovinek obalených cukrem. Dále se používá např. v indické kuchyni. Využívá se zejména v jiných odvětvích - elektrotechnika, fototechnika, chemie, lékařství, výroba šperků, atd.

Výroba

Získává se elektrolytickými metodami ze stříbrné rudy.

Nežádoucí účinky

Po požití se většina látky vylučuje z těla ven, malé množství však v těle setrvává. Dlouhodobější pravidelnou konzumací může být způsobeno poškození ledvin nebo dojít k ovlivnění funkce mozku, jater. Může dojít i k šedému zabarvení očí, nosní přepážky, hrdla či kůže. Studiemi byl prokázán vliv na imunitní systém zvířat a může dojít k blokování funkce enzymů.

Doplňující informace

Stříbro je v ČR (celé EU) povoleno k dekoraci čokolád, barvení vnějšího povlaku cukrovinek a likérů. V USA a Austrálii je jeho použití zakázané.


Nejnovější články

16.10. byl SVĚTOVÝ DEN VÝŽIVY

Světový den výživy připomíná právo na kvalitní jídlo pro všechny bez rozdílu.

Monitoring dietární expozice roku 2024

Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ČR ve vztahu k životnímu…

Lyofilizované jahody

Rodiče, sportovce i zájemce o zdravý životní styl by mohl zaujmout test…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?