Zařazeno do skupiny:
Konzervanty
Jedná se o potravinový konzervant, který zabraňuje růstu plísní a kvasinek nebo bakterií nacházejících se v potravinách.
Sorban sobný se používá v kombinaci se sorbanem draselným nebo s kyselinou sorbovou. Látka se používá jako konzervant v sýrech, margarínech, mouce, pečivu, mražené pizze, kečupech v povidlech, uměle doslazovaných marmeládách, čokoládových sirupech, ovocných džusech, jablečném moštu, víně, zázvorovém pivu, lékořici a v olivách ve slaném nálevu. Používá se také jako přídavek do obalů, ze kterých se může uvolňovat do potravin.
Pro použití v potravinářství se vyrábí syntetickou cestou, přidáním hydroxidu sodného do kyseliny sorbové, příp. jinými chemickými reakcemi.
Dle výzkumů dosud nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Může způsobit velmi malému procentu lidí pseudo - alergické reakce. Některé studie naznačují potenciální slabou genotoxicitu, i přesto je látka označena jako tzv. GRAS látka - tzn. že je považována za bezpečnou.
Přípustná denní dávka - 0-25mg/kg tělesné váhy. V ČR (celé EU) je látka zakázána. V USA je látka povolena.