Zařazeno do skupiny:
Konzervanty
Heptylparaben je látka, která se používá jako konzervant zabraňující mikrobiologickému kvašení, působí proti plísním a kvasinkám. Spadá do skupiny látek zvaných parabeny.
Heptylparaben se používá do sladových nápojů, neperlivých nealkoholických nápojů, ovocných nápojů, Používá se při povrchové úpravě sušených masných produktů, cereálních či bramrorových lupínků, ořechů s polevou Látka se používá do pečiva, uměle slazených marmelád, ovocných náplní, mléčných výrobků, balených ryb, masa, drůbeže, olejů, mražených mléčných výrobků. Tato látka se hojně používá při výrobě kosmetiky a ve výrobcích používaných pro osobní hygienu.
Jedná se o ester kyseliny hydroxibenzoové. Získává se z ropných derivátů.
Nežádoucí účinky heptyl parabenu nejsou známy. Ze strany různých institucí a vědců existuje nátlak na důsledné otestování negativních účinků parabenů, mezi které patří i heptylparaben. U parabenů obecně je již známá řada potencionálních nežádoucích účinků: alergické reakce, poruchy endokrinního systému, kontaktní dermatitida. Z britských výzkumů vyplývá, že parabeny mohou způsobovat nádorová onemocnění u žen, kde se chová jako estrogen a při vysokých dávkách může způsobit rakovinu prsu. U mužů může konzumace vysoké dávky parabenu způsobovat pokles počtu spermií. Toxický při požití zvířaty.
V ČR (celé EU) je látka zakázána. V USA je její použití povolené.