Zařazeno do skupiny:
Konzervanty
Látka patří do skupiny konzervantů působících proti šíření plísní a bakterií v potravinách. Vyskytuje se volně v přírodě v třešňové kůře, v brusinkách, v borůvkách, v malinách, čaji, v anýzu. Přidáním kyseliny benzoové do potravin se zvýší jejich trvanlivost. Látka se může v potravinách za působení kyseliny askorbinové přetvořit na rakovinotvorný benzol.
Kyselina benzoová je ve vodě nerozpustná a používá se nejvíce v kyselých potravinách. Použití látky je velmi rozšířené, používá se v čokoládě, citronech, pomerančích, třešních, ovoci, oříšcích, tabákových výrobcích používajících se k aromatizaci nápojů, v ovocných nápojích, v margarínech, v sýrech, v zázvorovém pivu , ve víně, v lékořici, v jablečném moštu, v olivách ve slaném nálevu, v kečupu, v nízkotučných džemech, ve zmrzlinách, v bonbónech, pečivu, v polevách, ovocných výrobcích, v koření a ve žvýkačkách. dále se pak používá při výrobě margarínů a do nakládané zeleniny. Kyselina benzoová se používá také jako desinfekční prostředek obsažený například v ústní vodě. dále také v parfémech, čistících přípravcích pleti.
V potravinářství se získává synteticky ropnou frakcí benzenu, kyseliny sírové a oxidu uhličitého.
Většina lidí snáší kyselinu benzoovou zcela bez problému. U citlivých osob však může po požití nadměrného množství látky dojít k mírnému podráždění kůže, vzniku hyperaktivity, zhoršení pozornosti, alergické reakci jako je astma, kopřivka, červené oči, vyrážka (především u osob citlivých na aspirin). K těmto tvrzením o škodlivosti existují důkazy z praxe. Lidé s chornickou kopřivkou či chronickou rýmou by se měli vyvarovat konzumaci nejen kyseliny benzoové ale i jejich solí. Podle výzkumů na zvířatech bylo zjištěno, že požití kyseliny benzoové není pro zvířata prospěšné.
Přípustná denní dávka látky je 0 - 25mg/kg tělesné váhy. Důkazy o škodlivosti látky nejsou považovány za relevantní, proto je látka v ČR (celé EU) povolena (pouze jako přísada omezených druhů potravin). V USA je látka označena jako GRAS - Generally recognized as safe - tzn. že látka je považována za bezpečnou.