Zařazeno do skupiny:
Siřičitany (E220 - E228)
Konzervační prostředek s protiplísňovým a antibakteriálním účinkem, antioxidant, zabraňující hnědnutí ovoce a zeleniny. Chrání kyselinu askorbovou před zničením v ovoci a ovocných džusech. Ničí vitamín B1 v potravinách. Jedná se o suchý, korozivní prášek.
Používá se při výrobě piva, vína, nealkoholických nápojů. Nalezneme ho ve výrobcích z brambor, sušeném ovoci, marmeládách, džemech, mražených jablkách. Používá se také jako bělící prostředek při sušení ovoce.
Vyrábí se synteticky probubláváním oxidu siřičitého skrz sodný roztok louhu. Siřičitan sodný obsahuje 51% oxidu siřičitého.
U citlivých lidí může způsobit astmatický záchvat, bolesti žaludku, bolesti hlavy, nevolnost, průjem, kožní vyrážku. Látka je nebezpečná pro lidi, kteří mají problémy s játry a ledvinami. Jsou dokumentovány případy smrti astmatických pacientů.
Přijatelná denní dávka: 0 - 0,7mg na kilogram tělesné váhy. V USA je zakázáno přidávat siřičitan sodný do potravin sloužících jako zdroj vitamínu B1. Jinak je látka v USA povolena. V ČR (celé EU) je použití látky povoleno s omezením na některé potraviny.