Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E222 - Hydrogensiřičitan sodný

Skóre škodlivosti: 5

Zařazeno do skupiny:
Siřičitany (E220 - E228)

Nevhodné pro děti
Alergen

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Eat safe, Bill Statham [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o anorganickou sodnou sůl kyseliny siřičité. Bílý prášek nepříjemné chuti, který se používá jako bělidlo, konzervant, přípravek proti odbarvení a jako přípravek proti růstu bakterií.

Použití

Hydrogensiřičitan sodný se používá při výrobě piva, vína, konzervovaných krevet, sušeného ovoce, octa, produktů z brambor, nealkoholických ovocných nápojů. Použití není dovoleno v mase a v potravinách, které jsou zdrojem vitaminu B1.

Výroba

Komerční se hydrogensiřičitan sodný získává z pyrosiřičitanu sodného. Vzniká přidáním plynu do louhu.

Nežádoucí účinky

Nežádoucími účinky látky jsou nevolnost, bolesti žaludku, bolesti hlavy, astmatické problémy. Koncentrovaný roztok hydrogensiřičitanu sodného je vysoce nebezpečný při styku s pokožkou, tkání a sliznicí. Žádné studie neprokázaly karcinogenní účinky, jedná se však o potenciální mutagen.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je použití látky omezeno. V USA je na výjimky povoleno. Přípustná denní dávka: 0 - 0,7mg na kilogram tělesné váhy.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

16.10. byl SVĚTOVÝ DEN VÝŽIVY

Světový den výživy připomíná právo na kvalitní jídlo pro všechny bez rozdílu.

Monitoring dietární expozice roku 2024

Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ČR ve vztahu k životnímu…

Lyofilizované jahody

Rodiče, sportovce i zájemce o zdravý životní styl by mohl zaujmout test…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?