Zařazeno do skupiny:
Siřičitany (E220 - E228)
Jedná se o konzervant, zpevňující látku, má účinky proti hnědnutí potravin. Má formu bílého krystalického prášku, svou vůní připomíná oxid siřičitý. Ničí vitamin B1 v potravinách, proto by se neměl využívat v potravinách, které slouží jako zdroj tohoto vitaminu. V ovoci a ovocných džusech chrání vitamin C před jeho degradací. Siřičitany zabraňují enzymatickému hnědnutí ovoce a zeleniny, a neenzymatickému hnědnutí potravin při jejich tepelném zpracování (např. při pečení chleba, koláčů, apod.). Dříve se siřičitany používaly jako dezinfekce vinných nádob.
Látka se může používat např. při bělení cukrů, chmele, dále v marmeládách, džemech, ovocných nápojích, vínu, zázvorové pivo, sýry, sušené ovoce, sušené fazole, výrobky z brambor, želatina.
Přidáváním plynu oxidu siřičitého do louhu (v tomto případě vápenatého), vznikají soli - siřičitany.
Látka je považována za bezpečnou, nicméně existují důkazy o vzniklých příznacích astmatu, anafylaxe nebo o příznacích poruch chování, bolestí hlavy, nevolností. Jsou známy případy smrti astmatiků v souvisloti se siřičitany.
Hydrogensiřičitan vápenatý se smí v ČR (celé EU) používat jako přísada do omezeného spektra potravin. Látka není povolena v USA ani v Austrálii.