Zařazeno do skupiny:
Konzervanty
Jedná se o konzervant účinný proti plísním - fungicid. Dříve se používal k úpravě kyselosti potravin. Údajně je vyráběn pouze jednou společností v Indii, která vyzývá výrobce, aby se látka používala jen velmi opatrně, protože výrazně ovlivňuje kyselost potravin.
Používá se k ošetření zvířecího krmiva, jablek, banánů, hovězího a vepřového masa, citrusového ovoce, hrušek, mléka. Účinně působí proti parazitům u zvířat.
Thiabendazol se v největším množství získává synteticky z různých pesticidů.
V rámci různých studií bylo zjištěno, že látka společně s E232 (Orthofenylfenolát) způsobuje zvířatům vznik nádorů a způsobuje nežádoucí orgánové změny. Látka se však považuje za bezpečnou za předpokladu, že nedojde ke konzumaci slupek ovoce, které bylo látkou ošetřeno. Možné nežádoucí reakce u citlivých osob.
Látka není v rámci EU (ČR) povolená k použití do potravin.