Zařazeno do skupiny:
Konzervanty
Jedná se o konzervant, který má formu bílého prášku nebo krystalků, bez zápachu.
Dříve se látka používala k marinování ryb. Dnes se však používá už jen ve výjimečných případech, např. jako konzervant sýrů. Látka slouží také jako složka lepidel, nátěrů a dále jako stabilizátor mazacích a izolačních olejů. V lékařství měla uplatnění pro antibakteriální léčbu močových cest, u zvířat jako antiseptikum.
Vyrábí se synteticky.
Látka se v těle rozkládá na škodlivý formaldehyd (E240), který je toxický a potenciálně karcinogenní. Podle univerzity v Miláně bylo ověřeno, že v sýru, do kterého se látka smí přidávat, nemá nežádoucí účinky a nehrozí ohrožení zdraví.
Látka je v ČR a v rámci EU povolena pouze na ošetření sýru Provolone. V USA a Austrálii nepovoleno.