Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E239 - Hexamethylentetraamin

Skóre škodlivosti: 4

Zařazeno do skupiny:
Konzervanty

Nebezpečné

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o konzervant, který má formu bílého prášku nebo krystalků, bez zápachu.

Použití

Dříve se látka používala k marinování ryb. Dnes se však používá už jen ve výjimečných případech, např. jako konzervant sýrů. Látka slouží také jako složka lepidel, nátěrů a dále jako stabilizátor mazacích a izolačních olejů. V lékařství měla uplatnění pro antibakteriální léčbu močových cest, u zvířat jako antiseptikum.

Výroba

Vyrábí se synteticky.

Nežádoucí účinky

Látka se v těle rozkládá na škodlivý formaldehyd (E240), který je toxický a potenciálně karcinogenní. Podle univerzity v Miláně bylo ověřeno, že v sýru, do kterého se látka smí přidávat, nemá nežádoucí účinky a nehrozí ohrožení zdraví.

Doplňující informace

Látka je v ČR a v rámci EU povolena pouze na ošetření sýru Provolone. V USA a Austrálii nepovoleno.


Nejnovější články

16.10. byl SVĚTOVÝ DEN VÝŽIVY

Světový den výživy připomíná právo na kvalitní jídlo pro všechny bez rozdílu.

Monitoring dietární expozice roku 2024

Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ČR ve vztahu k životnímu…

Lyofilizované jahody

Rodiče, sportovce i zájemce o zdravý životní styl by mohl zaujmout test…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?