Zařazeno do skupiny:
Konzervanty
Jedná se o konzervant účinný proti plísním a kvasinkám. Vyskytuje se ve formě bezbarvé kapaliny s ostrým zápachem.
Potlačuje růst kvasinek ve víně, kde se nahrazuje za oxid siřičitý. Používá se do různých nápojů - např. ovocných nápojů, limonád, sodové vody, v dětských nealkoholických šumivých vínech, do výluhů z čaje a bylin. Látka se v nápojích rychle štěpí, tzn. že se smí použít při výrobě v takovém množství, aby následně v hotovém výrobku nebyla látka zjistitelná.
Látka se vyrábí synteticky.
Pokusy na zvířatech nedokázaly škodlivost, i přesto že se látka rozkládá na potenciálně toxický metanol a na oxid uhličitý. Obě látky jsou přirozenou součástí ovocných džusů. Astmatici mohou mít problém v prostředí, kde se látka vyskytuje. Řada organizací schválila látku jako bezpečnou pro použití v potravinách.
Dříve vyráběný dimethyldikarbonát měl jinou formu a musel být stažen z trhu z důvodu jeho rakovinotvornosti. V ČR (celé EU) i v USA se látka smí používat. V Austrálii a na Novém Zélandu není látka schválena pro použití.