Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E260 - Kyselina octová

Skóre škodlivosti: 0

Zařazeno do skupiny:
Konzervanty

Bezpečné

Zdroje informací

Acetic acid - Wikipedia, the free encyclopedia [ web ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Karboxylová kyselina, která se běžně vyskytuje v přírodě, například v jablkách, sýrech, kakau, vinných hroznech, odstředěném mléku, pomerančích, broskvích nebo jahodách. V přírodě může tvořit až 16% podíl v přirozeném octu, který vzniká kvašením alkoholických tekutin. Jde o viskózní, bezbarvou a ve vodě rozpustnou kapalinu ostrého zápachu se silnými antimikrobiálními účinky.

Použití

Využívá se především jako tradiční prostředek k okyselování a dochucování různých pokrmů (ocet), ale také jako konzervant zabraňující růstu bakterií a kvasinek. Její vlastnosti z ní rovněž činí dobré rozpouštědlo (zejména barviv, gum, pryskyřic a éterických olejů) a látku využívanou k úpravě pH. V potravinách se vyskytuje zejména v nakládané zelenině a houbách, v salátových zálivkách, majonézách, omáčkách, čalamádách, marinádách, kečupech a pekařských výrobcích.

Výroba

Pro potravinářské účely se připravuje z lihu, moštů či ovocných vín a nejčastěji jde o její 5% vodní roztok známý jako ocet, jenž nachází široké využití v potravinářském průmyslu. Vyrábí se několika způsoby - karbonylací methanolu, oxidací acetaldehydu nebo ethylenu či přírodní fermentací.

Nežádoucí účinky

Přijímána v potravinách je tato látka lidskému zdraví bezpečná, nicméně ve vyšších množstvích může mít některé nežádoucí účinky, například poškození sliznic zažívacího ústrojí, krvácení nebo tvorbu vředů. I slabší než 5% roztok této látky může dráždit či svědit pokožku.

Doplňující informace

Z kyseliny octové se vyrábí další potravinové přísady, například emulgátor E472c. V ČR (celé EU) povoleno v nezbytném množství. V USA povoleno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

16.10. byl SVĚTOVÝ DEN VÝŽIVY

Světový den výživy připomíná právo na kvalitní jídlo pro všechny bez rozdílu.

Monitoring dietární expozice roku 2024

Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ČR ve vztahu k životnímu…

Lyofilizované jahody

Rodiče, sportovce i zájemce o zdravý životní styl by mohl zaujmout test…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?