Zařazeno do skupiny:
Látky zvýrazňující chuť a vůni
Jde o bezbarvý, ve vodě dobře rozpustný prášek či krystalky. Látka je bez zápachu, se slabou octovou vůní a slanou chutí.
Nejlépe se uplatní jako přísada do potravin – má podobné konzervační a chuťové účinky jako kyselina octová, z níž se připravuje. Podobně jako ona se může nacházet například v omáčkách, nakládané zelenině, sýrech, čalamádách a podobně. Má schopnost déle zachovat původní přirozenou barvu potravin rostlinného původu. Octan draselný nachází využití i v chemii jako tlumicí činidlo nebo odmrazovač a v medicíně k léčení srdeční arytmie či jako diuretikum.
Vyrábí se synteticky z hydroxidu draselného a kyseliny octové.
Větší množství této látky může neblaze působit na jedince se špatně fungujícími ledvinami. U zdravých lidí nemá nežádoucí účinky.
V ČR (celé EU) a USA povoleno v nezbytném množství.