Zařazeno do skupiny:
Sekvestranty
Octan sodný se vyskytuje ve formě bezbarvých, ve vodě dobře rozpustných krystalků. Jedná se o konzervant s podobnými účinky jako kyselina octová. Zabraňuje plísním, má mikrobiální účinky, upravuje pH. Výskyt octanů v potravinách je v porovnání s kuchyňskou solí minimální. Bližší rozdělení 262(i) octan sodný nebo 262(ii) hydrogenoctan sodný (diacetát sodný).
Používá se jako konzervant (má podobné antimikrobiální vlastnosti jako kyselina octová), ochucovadlo a činitel upravující pH. Nachází se například v cukrovinkách, cereáliích, marmeládách, džemech, masných a pekařských výrobcích, olejích, těstovinách, polévkách, marinádách nebo zálivkách. Hydrogenoctan sodný je konzervační látka, která zabraňuje vzniku plísní v mléčných výrobcích a v chlebu. Zároveň je ochucovadlem a má schopnost vázat nežádoucí kovy, čímž zabraňuje barevným změnám dané potraviny, vzniku sraženin a žluknutí. Používá se v polévkách, omáčkách, zálivkách, mléčných a pekařských výrobcích, marinádách nebo tucích.
Vyrábí se synteticky, přidáním hydroxidu sodného do kyseliny octové.
V množstvích, v nichž octany sodné přijímáme v potravě, nejsou známé žádné nežádoucí účinky.
V medicíně se používá například k neutralizaci překyseleného prostředí v žaludku nebo jako diuretikum. V ČR (celé EU) a USA povolen v nezbytném množství.