Zařazeno do skupiny:
Emulgátory
Estery mastných kyselim s kyselinou askorbovou dělíme na: Askorbylpalmitát (304(i) ), Askorbylstearát (304(ii) ).
Z kyseliny askorbové (vitamin C) a kyseliny palmitové procesem zvaným esterifikace. Kyselina palmitová se může vyrábět z živočišných tuků.
Jedná se o kapalné látky rozpustné v tucích. Společně s dalšími antioxidanty zpomalují žluknutí tuků v uzeninách či předchází oxidaci olejů na vaření při vysokých teplotách. Dále zabraňují hnědnutí jablek a dalšího ovoce na řezu. Prodlužují trvanlivost zpracovaných ořechů. V lidském těle se přeměňují na kyselinu palmitovou resp. stearovou, které jsou běžnou přirozenou součástí lidské potravy.
Použití v pekárenském a masném průmyslu, při výrobě margarínů a olejů, nápojů, produktů s ořechy či majonéze. Dále se používá v potravinářských barvivech a nutričních doplňcích.
Nežádoucí účinky jsou známy pouze pro osoby se sklonem k tvorbě močových kamenů. Jiné nežádoucí účinky nemá.