Zařazeno do skupiny:
Antioxidanty
Bezbarvá kapalná látka rozpustná v tucích, nerozpustná ve vodě. Jedná se v zásadě o mix α, γ a δ tokoferolů. Je přirozenou součástí ořechů, obilí, listové zeleniny a rostlinných olejů. V roce 2005 bylo zjištěno, že tokoferoly snižují riziko vzniku Alzheimerovy nemoci u stárnoucí populace.
Prodlužuje trvanlivost olejů, margarínu a potravin s obsahem tuku. Doplněk výživy ve vitamínových přípravcích.
Extrakcí z jedlých rostlinných olejů.
Žádné. Ve velmi ojedinělých případech může při nadměrném požívání ve formě vitamínových přípravků způsobit trhlinky na rtech, náchylnost k trombóze, či zapříčinit poruchy plodnosti.
ADI (Acceptable daily intake – přijatelná denní dávka): 0,15-2 mg/kg tělesné váhy. Tokoferoly jsou přirozenou součástí lidské potravy, v těle působí příznivě jako antioxidanty, zlepšují imunitu a chrání srdce a cévy. V ČR (celé EU) povoleno i USA je látka povolena. Použití v nezbytném množství ke všem potravinám, pro dětskou výživu v omezeném množství.