Zařazeno do skupiny:
Antioxidanty
Jedná se o antioxidant, známý též jako vitamin E. Kapalná látka rozpustná v tucích. Zneškodňuje volné radikály. Je obsažena přirozeně v rostlinných tucích a všeobecně v lidské potravě, např. v mléce, masu, ořeších a semenech, pšeničných klíčcích atd. Zvyšuje imunitu starších osob, je lékem na mnoho nemocí.
Součást extraktů s vysokým obsahem tokoferolů. Varianta α-tokoferol je také využívána pro experimentální účely a klinické testy vitamínu E. Jeho aplikace je limitována z důvodu jeho specifické vůně. Používá se např. v rostlinných a živočišných tucích, sýru, polévkách a v dalších potravinách.
Vyrábí se extrakcí z rostlinných olejů, zejména ze slunečnicových. Také může být vyroben organickou syntézou.
Žádné. Ve vysokých koncentracích můževe formě vitamínových přípravků způsobit trhlinky na rtech, náchylnost k trombóze, či zapříčinit poruchy plodnosti.
V ČR (celé EU) povoleno jako přídatná látka a v omezeném množství při výrobě dětské výživy. V USA povoleno. Další informace viz. E306 – Tokoferoly.