Zařazeno do skupiny:
Antioxidanty
Jedná se o krystalickou, pevnou, bílou látku nahořklé chuti, bez zápachu. Hořlavá.
Propylgallát se používá jako antioxidant v jídlech, tucích a olejích (zpomaluje jejich žluknutí). Působí i jako konzervant proti bakteriím a plísním. Je přidáván do obalových materiálů bramborových lupínků, snídaňových cereálií, masných výrobků, žvýkačkových bází a dalších jídel rovněž z důvodu prevence oxidace. Dále se přidává do ochucených nápojů, zmrzliny, bonbónů a pečiva.
Esterifikací propyl alkoholu a kyseliny gallové, která se získává ze skořápky lískových ořechů.
Může způsobit podráždění žaludku nebo kůže zejména u lidí trpících astmatem nebo lidí citlivých na aspirin. U kojenců může způsobit cyanózu. Použití gallátů je Organizací pro výživu a zemědělství monitorováno a zatím nebyly zjištěny všechny možné účinky těchto látek.
ADI (Acceptable daily intake – přijatelná denní dávka): 0-2,5 mg/kg tělesné váhy. Celkový obsah antioxidantů v tucích by neměl překročit zákonem stanovenou hranici 0,02%. V EU i v ČR povoleno jako antioxidant v omezeném množství pro tuky a oleje na smažení, sádlo, lůj, rybí tuk, drůbeží sádlo, směsi pro přípravu moučníků, sušené mléko pro automaty, přípravky pro polévky a vývary, studené omáčky, majonézy, kořenící přípravky, výrobky z ořechů, cereálie, sušené brambory, žvýkačky. V USA povolen.