Zařazeno do skupiny:
Antioxidanty
Eat safe, Bill Statham [ kniha ]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]
Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]
A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]
Nařízení Komise (EU) 2018/1481 ze dne 4. října 2018 [ web ]
Jedná se o antioxidant, dobře rozpustný v tucích. Hořlavá látka. Nařízení Komise (EU) 2018/1481 ze dne 4. října 2018 komise přistoupila k jeho stažení ze seznamu schválených přídatných látek pro výrobu potravin.
V obalových materiálech bramborových lupínků a snídaňových cereálií aby z nich mohl proniknout do jídla a zabránit tak oxidaci. Jako přísada polévek, kořenících přípravků, omáček v sáčku, pečiva, kávy s mlékem z automatů, dětských žvýkaček, marcipánu, nugátu a dalších.
Esterifikací dodecylalkoholu a kyseliny gallové, která se získává ze skořápky lískových ořechů.
Výzkum neprokázal žádné karcinogenní nebo genotoxické účinky. Může způsobit alergické reakce v hojnější míře než ostatní galláty, protože je z nich nejsilnější. Dále může způsobit vyrážku či žaludeční problémy, a to zejména lidem, kteří přicházejí do styku s těmito látkami v rámci svých zaměstnání, např. pekaři. Studie na zvířatech (krysách) zjistily ovlivnění jejich rozmnožovací schopnosti.
V Úředním věstníku EU bylo zveřejněno nařízení Komise (EU) 2018/1481 ze dne 4. října 2018 komise kvůli nedostatku adekvátních toxikologických údajů o dodecylgallátu (E 312) přistoupila k jeho stažení ze seznamu schválených přídatných látek pro výrobu potravin.