Zařazeno do skupiny:
Antioxidanty
Tato látka je velmi účinným antioxidantem, který byl dlouhou dobu tlačen výrobci potravin k jeho schválení. Obsahuje ropné deriváty butanu. Používá se buď samostatně nebo v kombinaci s látkami BHA nebo BHT. Látka se velmi rychle slučuje s kyslíkem a získává na vzduchu hnědou barvu. Zabraňuje žluknutí tuků. Konzervant proti některým bakteriím a plísním.
Použití pro tuky, margaríny, klobásy, rostlinné oleje, hamburgery, cereální výrobky, brambůrky a pod.
Látka je vyráběna chemickou cestou.
Po požití již 1 gramu látky se mohou objevit nevolnosti, zvracení, zvuky v uších, delirium, dušení. Při styku s pokožkou může vyvolat alergickou reakci. U průmyslových pracovníků, kteří byli vystaveni výparům této látky, se projevilo zakalení očních čoček. Může zvyšovat účinnost karcinogenů. Je spojován s rakovinou močového měchýře. Literatura dokonce uvádí případy smrti po požití dávky 5 gramů.
Americká organizace FDA (Food and drugs administration) oznámila, že látka TBHQ nesmí přesáhnout 0,02% obsahu tuků v potravině. V ČR (celé EU) je povolen jako přídatná látka. V USA je povolen. V současnosti nelze jít nad rámec EU legislativy – protože je toto E na tzv. „pozitivním“ listu aditiv v rozmezí daných limitů a typů potravin pro EU, musí být povoleno ve všech členských státech EU.