Zařazeno do skupiny:
Antioxidanty
Látka vynalezená v roce 1976 jako vysoce účinný antioxidant v tucích a olejích na smažení. Není rozpustná ve vodě, dobře se však rozpouští v olejích a organických rozpouštědlech. Vyskytuje se ve formě šedobílého prášku. Na rozdíl od látek BHT a BHA je pro člověka neškodná, paradoxně je v ČR (celé EU) zakázána.
Používá se v rostlinných, živočišných nebo rybích tucích. Dále do základů pro žvýkačky, pekařských výrobků, sušenek, bramborových lupíncích nebo ve zpracovaném mase.
Vyrábí se zcela synteticky kondenzační polymerací divynilbenzenu.
Studie na zvířatech (krysy, myši, králíci, psi) a lidech nedokázaly žádný negativní teratogenní, mutagenní nebo rakovinotvorný účinek. Látka nesetrvává v organismu a vylučuje se z těla ven.
V ČR (celé EU) se nesmí látka používat. V USA je její použití povoleno.