Zařazeno do skupiny:
Antioxidanty
Jedná se o velmi dobrý antioxidant, který zabraňuje žluknutí tuků a zajišťuje stálost barvy některých barevných koření. Můžu se také používat jako pesticid. O bezpečnosti této látky panují rozsáhlé diskuze, a to zejména v souvislosti se zvířecím žrádlem.
V některých zemích je povoleno přidávání ethoxyquinu do kořenících směsí jako prostředek proti ztrátě jejich barvy. Přidává se do zvířecích krmiv.
Látka se vyrábí synteticky, jedná se o sloučeninu na bázi chinolinu.
V lidském těle se látka zpracuje a odchází ven stolicí a močí. Zbytková množství však setrvávají v játrech a zažívacím traktu. Je v podezření, že poškozuje vnitřní orgány zvířat. V rámci studií na zvířatech (zejména psech) bylo dokázáno poškození jejich vnitřních orgánů - objevily se dysfunce jater, ledvin, štítné žlázy, reprodukční problémy, vrozené vady u mláďat, alergie,
Americká organizace FDA prohlásila, že nejsou dostatečné důkazy o tom, že je látka škodlivá v množstvích, ve kterých se používá ve zvířecích krmivech, proto je v některých zemích stále povolena (v USA je látka povolena). V ČR (celé EU) je látka zakázána.