Zařazeno do skupiny:
Zvlhčující látky
Jedná se o pevnou, bílou látku bez zápachu. Sůl kyseliny mléčné. Mléčnan vápenatý zvyšuje účinky antioxidantů a upravuje kyselost. Dodává tělu potřebný vápník.
Vylepšuje vlastnosti sušených a kondenzovaných mlék. Používá se jako kypřící látka, zpevňující látka v ovocných a zeleninových výrobcích a sýrech. Dále např. v krmivech, jogurtech, salámech, cukrovinkách, omáčkách, těstech na chléb a v dalších potravinách.
Přidáním hydroxidu vápenatého do kyseliny mléčné nebo pomocí bakteriální fermentace škrobů nebo melasy.
Vzhledem k tomu že mléčnany jsou produkovány i svalovými buňkami lidského těla a toto množství je mnohem vyšší, než množství přijímané v potravě, jsou mléčnany jako přídatná látka naprosto bezpečné.Formy typu D nebo DL mohou u dětí způsobit průjmy, zvracení či překyselení. Důvodem těchto potíží je fakt, že dětské tělo nemá dostatečně vyvinuté jaterní enzymy, které by uměly laktáty metabolizovat.Jiné nežádoucí vlastnosti nemá.
V ČR (celé EU) je její použití povoleno v nezbytném množství. K výrobě dětských příkrmů je povolena forma L této látky. V USA je použití látky povoleno.