Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory
Citrát draselný je průhledný nebo bílý prášek, bez zápachu, s lehkou slanou chutí. Používá se především k úpravě kyselosti. Obohacuje potraviny potřebným draslíkem. Dále se dělí: E332(i) dihydrogencitrát draselný, E332(ii) citrát tridraselný
Citrát draselný se používá jako regulátor kyselosti do cukrovinek, uměle přislazovaných želé, ovocných nápojů, džemů, sýrů a salámů. Využívá se při výrobě margarínů a v masných výrobcích. Krom toho má vlastnost vázat železnaté a měďnaté ionty, které katalyzují samovolnou oxidaci tuků, a tím může zabraňovat procesu žluknutí. Obsahující draslík se využívá k doplňování potravin tímto prvkem. Dále se používá jako emulzní stabilizátor. Jeho uplatnění nalezneme i v lékařství jako močopudný prostředek a díky své vlastnosti regulace pH se používá ke snížení kyselosti moči nebo jako žaludeční antacid (látka, která neutralizuje kyselinu chlorovodíkovou v žaludeční šťávě a tím snižuje kyselost v žaludku).
Průmyslově se vyrábí přidáváním hydroxidu draselného do kyseliny citrónové.
Nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku. Ovšem je možné, že může způsobit nedostatek vápníku v těle.
V ČR (celé EU) je použití citronanu draselného povoleno v nezbytném množství kromě dětské výživy. U dětských příkrmů lze použít v nezbytném množství pro úpravu kyselosti. V USA je používání také povoleno (GRAS látka).