Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory
Vinan draselný neboli vinný kámen se vyskytuje ve formě krystalů. Používá se jako regulátor kyselosti, stabilizátor, zahušťovadlo a jako protispékavá a kypřící látka.
Využití vinanu draselného je poměrně široké. Ve výrobcích jako jsou cukrovinky, vína, nealkoholické nápoje, pekařské výrobky, želé, ovocné nápoje, šťávy, zavařeniny a pudinky má funkci stabilizátoru, zahušťovadla, protispékavé a kypřící látky, regulátoru kyselosti nebo jako látka kontrolující pH. Vinan draselný působí také antibakteriálně.
Vzniká jako vedlejší, špatně rozpustný produkt při výrobě vína při reakci kyseliny vinné s draslíkem. Vinan draselný se následně vysráží jako krystalický zákal.
Nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku.
Přijatelná denní dávka (ADI): 0-30 mg/kg hmotnosti. V ČR (celé EU) je použití vinanu draselného povoleno v nezbytném množství kromě dětské výživy. U dětských příkrmů lze použít v nezbytném množství pouze přirozenou L(+) formu jako součást prášku do pečiva (např. piškoty, dětské sušenky, atd.). V USA je používání také povoleno.