Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E339 - Fosforečnany sodné

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Tavicí soli

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Fosforečnan sodný je sodná sůl kyseliny fosforečné. Používá se k úpravě kyselosti, jako emulgátor, stabilizátor nebo do tavených sýrů jako tavící sůl.

Použití

Fosforečnan sodný se používá jako regulátor kyselosti, emulgátor, stabilizátor nebo tavící sůl. Můžeme jej nalézt především v tavených sýrech, masných výrobcích, nealkoholických nápojích, v práškových nápojích nebo ve šlehačkách ve spreji. Odstraňuje nežádoucí účinky kovů. Používá se též jako pěnidlo do čistících prostředků.

Výroba

Průmyslově se vyrábí přidáváním hydroxidu sodného do kyseliny fosforečné.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy nežádoucí účinky, ovšem při zvýšeném příjmu fosforečnanů může dojít k nedostatku vápníku v těle. V bezvodé formě může dráždit pokožku.

Doplňující informace

Maximální přípustné množství: 70 mg/kg tělesné hmotnosti. V ČR (celé EU) je použití fosforečnanu sodného povoleno v nezbytném množství v potravinách a při výrobě dětských příkrmů. V USA je používání také povoleno (GRAS látka).


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

ČRo- Hradec Králové - Abeceda zdraví

Každý díl Abecedy zdraví přináší inspiraci, jak udělat malý krok ke zdravějšímu…

Jarní detox: Očista těla nebo chytrý marketingový tah?

Jarní detox – zázračné řešení nebo marketingový tah? Téma „jarního detoxu“ se v…

10 let systému Nutrivigilance

Máte zdravotní obtíže (neinfekčního charakteru) po konzumaci potravin? TUTO…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?