Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E342 - Fosforečnany amonné

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Kypřící látky

Nepovolené v EU

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Fosforečnan amonný je bílý nebo bezbarvý krystalický prášek s lehkou chutí bez zápachu. Je to látka regulující a kontrolující pH, má kypřící vlastnosti a zlepšuje vlastnosti těsta.

Použití

Fosforečnan amonný se používá jako okyselující složka do kypřících prášků. Kontroluje pH, zlepšuje vlastnosti těsta a má kypřící vlastnosti. Používá se do pekařských výrobků, ústních vod, alkoholických nápojů, dezertů, kvasnicových kultur, v pivovarnictví, do sýrů a masa. Má močopudný efekt, proto jeho uplatnění nalezneme i v lékařství, kde se používá také k úpravě pH moči.

Výroba

Průmyslově se vyrábí vnesením amoniaku do roztoku kyseliny fosforečné.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy nežádoucí účinky, ovšem při zvýšeném příjmu fosforečnanů může dojít k nedostatku vápníku v těle.

Doplňující informace

Maximální přípustné množství: 70 mg/kg tělesné hmotnosti. V ČR (celé EU) není povoleno používat fosforečnan vápenatý jako přídatnou látku do potravin. V USA je používání povoleno (GRAS látka).


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

16.10. byl SVĚTOVÝ DEN VÝŽIVY

Světový den výživy připomíná právo na kvalitní jídlo pro všechny bez rozdílu.

Monitoring dietární expozice roku 2024

Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ČR ve vztahu k životnímu…

Lyofilizované jahody

Rodiče, sportovce i zájemce o zdravý životní styl by mohl zaujmout test…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?