Zařazeno do skupiny:
Kypřící látky
Fosforečnan amonný je bílý nebo bezbarvý krystalický prášek s lehkou chutí bez zápachu. Je to látka regulující a kontrolující pH, má kypřící vlastnosti a zlepšuje vlastnosti těsta.
Fosforečnan amonný se používá jako okyselující složka do kypřících prášků. Kontroluje pH, zlepšuje vlastnosti těsta a má kypřící vlastnosti. Používá se do pekařských výrobků, ústních vod, alkoholických nápojů, dezertů, kvasnicových kultur, v pivovarnictví, do sýrů a masa. Má močopudný efekt, proto jeho uplatnění nalezneme i v lékařství, kde se používá také k úpravě pH moči.
Průmyslově se vyrábí vnesením amoniaku do roztoku kyseliny fosforečné.
Nejsou známy nežádoucí účinky, ovšem při zvýšeném příjmu fosforečnanů může dojít k nedostatku vápníku v těle.
Maximální přípustné množství: 70 mg/kg tělesné hmotnosti. V ČR (celé EU) není povoleno používat fosforečnan vápenatý jako přídatnou látku do potravin. V USA je používání povoleno (GRAS látka).