Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E356 - Adipan sodný

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Kyseliny a regulátory kyselosti

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Adipan sodný je sodná sůl kyseliny adipové. Používá se k úpravě kyselosti.

Použití

Adipan sodný dodává potravinám chuť a používá se jako regulátor kyselosti. Tuto látku můžeme nalézt v náplních a polevách jemného nebo trvanlivého pečiva, v cukrářských výrobcích, dezertech a v nápojích v prášku.

Výroba

Průmyslově se vyrábí přidáváním hydroxidu sodného do kyseliny adipové.

Nežádoucí účinky

Při běžných dávkách nejsou známy nežádoucí účinky, je považována za bezpečnou látku.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je použití látky povoleno v nezbytném množství do náplní koláčů a polev, cukrářských výrobků, dezertů a do nápojů v prášku. V USA je používání adipanu sodného jako přídatné látky v potravinách zakázáno.


Nejnovější články

ČRo- Hradec Králové - Abeceda zdraví

Každý díl Abecedy zdraví přináší inspiraci, jak udělat malý krok ke zdravějšímu…

Jarní detox: Očista těla nebo chytrý marketingový tah?

Jarní detox – zázračné řešení nebo marketingový tah? Téma „jarního detoxu“ se v…

10 let systému Nutrivigilance

Máte zdravotní obtíže (neinfekčního charakteru) po konzumaci potravin? TUTO…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?