Zařazeno do skupiny:
Kyseliny a regulátory kyselosti
Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]
Adipan sodný je sodná sůl kyseliny adipové. Používá se k úpravě kyselosti.
Adipan sodný dodává potravinám chuť a používá se jako regulátor kyselosti. Tuto látku můžeme nalézt v náplních a polevách jemného nebo trvanlivého pečiva, v cukrářských výrobcích, dezertech a v nápojích v prášku.
Průmyslově se vyrábí přidáváním hydroxidu sodného do kyseliny adipové.
Při běžných dávkách nejsou známy nežádoucí účinky, je považována za bezpečnou látku.
V ČR (celé EU) je použití látky povoleno v nezbytném množství do náplní koláčů a polev, cukrářských výrobků, dezertů a do nápojů v prášku. V USA je používání adipanu sodného jako přídatné látky v potravinách zakázáno.