Zařazeno do skupiny:
Antioxidanty
Ethyldiamintetraacetát vápenato-disodný je bílý prášek mírně slané chuti, bez zápachu. Používá se především jako látka zachovávající barvu a chuť potravin.
Díky své významné vlastnosti vázat železnaté a měďnaté ionty, čímž zabraňuje jejich reakcím s jinými látkami, které by jinak způsobily ztrátu barvy, textury nebo žluknutí, má tato látka významné využití v potravinářství. Např. při výrobě brambor zamezuje jejich zhnědnutí. V konzervované a sterilované zelenině se využívá pro zachování barvy a v perlivých nealkoholických nápojích pro zachování chuti. Své uplatnění má i jako konzervant např. v majonézách, v různých druzích dressingů, sýrových pomazánkách nebo v margarínech, kde zároveň zabraňuje procesu žluknutí. V medicíně se využívá při otravách olovem nebo jinými těžkými kovy díky dvé schopnosti vázat kovové ionty. Jelikož spolupracuje s antioxidanty, může se používat v kombinaci s nimi.
Průmyslově se vyrábí z etylenu, amoniaku a octového anhydridu.
V mírném množství je tato látka pravděpodobně bezpečná. Ovšem i v lidském těle si zachovává vlastnost vázat ionty kovů, a pokud je v těle málo důležitých kovů (např. železo, zinek nebo měď), může přítomnost ethyldiamintetraacetátu způsobit jejich větší nedostatek. U vegetariánů způsobuje snižování přisvojitelnosti železa z rostlinné potravy. Je považován za alergen; u citlivých osob by při kontaktu s touto látkou mohlo dojít k alergické reakci. Při větších dávkách může způsobit střevní potíže, svalové křeče nebo poškození ledvin (krev v moči).
Přijatelná denní dávka (ADI): 0-2,5 mg/kg hmotnosti. Dříve v ČR nebylo povoleno používání ethyldiamintetraacetátu vápenato-disodného jako přídatnou látku do potravin. Dnes se může přidávat do sterilované zeleniny, ryb, korýšů a měkkýšů, majonéz nebo emulgovaných tuků a omáček (platí pro celou EU). V USA je používání povoleno.