Zařazeno do skupiny:
Sekvestranty
Oxystearin je směs glyceridů, částečně oxidovaných kyselinou stearovou a dalšími mastnými kyseliny. Má voskový charakter. V potravinářství se používá při nežádoucí tvorbě krystalů a zákalů nebo jako sekvestrant a odpěňovač.
Oxystearin působí jako emulgátor proti nežádoucí tvorbě krystalů a zákalů v rostlinných olejích. Zabraňuje též jejich připalování při smažení a pečení. Jeho uplatnění nalezneme i v pekařských výrobcích, kde se využívá jako nosič a lubrikant. Má vlastnost vázat železnaté a měďnaté ionty, čímž zabraňuje jejich reakcím s jinými látkami, které by jinak způsobily ztrátu barvy, textury nebo žluknutí. Působí také jako odpěňovač při výrobě řepného cukru a kvasnic.
Vyrábí se reakcí hydrogenovaného rostlinného oleje za zvýšené teploty.
Nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku.
V ČR (celé EU) není povoleno používat oxystearin jako přídatnou látku do potravin. V USA je používání povoleno.