Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory
Alginát amonný je amonná sůl kyseliny alginové, která se získává z hnědých řas. Používá se především jako stabilizátor, zahušťovadlo a želírující látka.
Alginát amonný se používá jako stabilizátor, zahušťovadlo, emulgátor a želírující látka do zmrzlin, mražených dezertů, pudinků, jogurtů, do krémů, polev, omáček, džemů, nízkotučných dressingů, majonéz a k potírání koláčů a dalších sladkých pekařských výrobků. Jako zahušťovadlo vytváří s dalšími hydrokoloidními gely stálé gelovité produkty.
Průmyslově se vyrábí vnesením amoniakového plynu do roztoku kyseliny alginové.
Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku. Váže se na stopové prvky, a to může ve větším množství vést k horšímu vstřebávání živin.
Přijatelná denní dávka (ADI): 0-25 mg/kg hmotnosti. V ČR (celé EU) je použití alginátu amonného povoleno v nezbytném množství kromě dětské výživy. V USA je používání také povoleno.