Zařazeno do skupiny:
Emulgátory
Alginát vápenatý je vápenatá sůl kyseliny alginové, která se získává z hnědých řas. Používá se především jako stabilizátor, zahušťovadlo a želírující látka.
Alginát vápenatý se používá jako stabilizátor, zahušťovadlo, emulgátor a želírující látka do zmrzlin, nanuků, mražených dezertů, pudinků, jogurtů, do krémů, omáček, džemů, nízkotučných dressingů, majonéz, do sýrů, pomazánek, ovocných nápojů, instantních dezertů a k potírání koláčů a dalších sladkých pekařských výrobků. Jako zahušťovadlo vytváří s dalšími hydrokoloidními gely stálé gelovité produkty.
Průmyslově se vyrábí přidáváním hydroxidu vápenatého do kyseliny alginové.
Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku. Váže se na stopové prvky, a to může ve větším množství vést k horšímu vstřebávání živin.
Přijatelná denní dávka (ADI): 0-25 mg/kg hmotnosti. V ČR je (celé EU) použití alginátu vápenatého povoleno v nezbytném množství v potravinách. Z dětské výživy se smí přidávat v omezeném množství pouze do příkrmů (dezertů a pudinků). V USA je používání také povoleno (GRAS látka).