Zařazeno do skupiny:
Odpěňovače
Propylenglykolalginát je propylenglykol ester kyseliny alginové, která se získává z hnědých řas. Používá se především jako stabilizátor, zahušťovadlo a emulgátor.
Propylenglykolalginát se používá jako stabilizátor, zahušťovadlo, emulgátor nebo také jako plnidlo a odpěňovač. Je přidáván do zmrzlin, mražených vaječných krémů, ovocných dření, pudinků, jogurtů, do omáček, zálivek a sirupů, džemů, nízkotučných dressingů, majonéz, tuků a k potírání koláčů a dalších sladkých pekařských výrobků nebo cukrovinek. Jako zahušťovadlo vytváří s dalšími hydrokoloidními gely stálé gelovité produkty.
Průmyslově se vyrábí esterifikací kyseliny alginové s propylalkoholem a glykolem.
Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku. Váže se na stopové prvky, a to může ve větším množství vést k horšímu vstřebávání živin. Ve vysokých koncentracích může způsobovat projímavé účinky. U citlivých jedinců může při styku s touto látkou dojít k alergické reakci.
Přijatelná denní dávka (ADI): 0-25 mg/kg hmotnosti. V ČR (celé EU) je použití propylenglykolalginátu povoleno v nezbytném množství do určitých potravin např. do jemného a trvanlivého pečiva, cukrovinek, žvýkaček, vodových zmrzlin, atd. V USA je používání také povoleno.