Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E407a - Guma Euchema

Skóre škodlivosti: 0

Zařazeno do skupiny:
Želírující látky

Alergen

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Guma Euchema je karagenan s vyšším obsahem celulózy a vyskytuje se v červených mořských řasách (druh Eucheuma spinosus nebo Eucheuma cottonii). Používá se jako stabilizátor, zahušťovadlo, želírující látka a emulgátor.

Použití

Guma Euchema zlepšuje gelové vlastnosti potravin, zlepšuje texturu dezertů a mražených mléčných výrobků a ve zpracovaných masových výrobcích působí jako emulgátor. Dále se přidává do nízkotučných jogurtů, zmrzlin a cukrovinek.

Výroba

Získává se z červených řas působením horké zásadité vody.

Nežádoucí účinky

Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky, je považována za bezpečnou látku. Ve vysokých koncentracích může způsobovat alergické reakce, nadýmání a projímavé účinky.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je použití látky povoleno v nezbytném množství v potravinách kromě dětské výživy.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

16.10. byl SVĚTOVÝ DEN VÝŽIVY

Světový den výživy připomíná právo na kvalitní jídlo pro všechny bez rozdílu.

Monitoring dietární expozice roku 2024

Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ČR ve vztahu k životnímu…

Lyofilizované jahody

Rodiče, sportovce i zájemce o zdravý životní styl by mohl zaujmout test…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?