Zařazeno do skupiny:
Modifikované škroby a zahušťovadla
Konjaková guma se vyskytuje v hlízách rostliny druhu Amorphophallus konjak rostoucí v Japonsku a Číně. Je to tradiční složka japonské kuchyně do nudlí a želé. Používá se jako zahušťovadlo, želírující látka, emulgátor nebo stabilizátor.
Využití konjakové gumy v potravinářství je především jako zahušťovadlo, želírující látka, emulgátor, stabilizátor nebo složka povrchových filmů. Přidává se do polévek, omáček, majonéz a džemů.
Získává se z hlíz rostliny Amorphophallus konjak.
Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky, je považována za bezpečnou látku. Při vyšších dávkách snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Může zhoršovat vstřebávání vitaminu E nebo jiných vitaminů a látek rozpustných v tucích.
V ČR (celé EU) je povoleno používat konjakovou gumu jako přídatnou látku do potravin. Zakázaná je jen do cukrovinek typu želé od r.2002 poté, co se v USA a Kanadě několik dětí tímto typem cukrovinek udusilo.