Zařazeno do skupiny:
Odpěňovače
Polyoxyethylen monostearát je směs mono a distearátů polyoxyetylen polymerů s průměrnou délkou polymerového řetězce 40-ti jednotek. Používá se jako emulgátor a odpěňovač.
Polyoxyethylen monostearát se přidává do chleba, aby zůstal déle čerstvý. Využívá se při výrobě vína. Jako odpěňovač se používá do různých zpracovaných výrobků nebo do sladových extraktů a jako emulgátor do mražených dezertů. Dále se přidává do farmaceutických cukrovinek, majonéz, nízkokalorických dressingů.
Vyrábí se synteticky esterifikací polyetyl alkoholů a kyseliny stearové, která se získává z hovězího tuku.
Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky. U pokusných krys docházelo k poškozování vnitřních orgánů (játra, ledviny, pohlavní orgány).
Přijatelná denní dávka (ADI): 0-25 mg/kg hmotnosti. V ČR (celé EU) je použití této látky povoleno pouze při výrobě vína.