Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory
Jedná se o emulgátor, stabilizátor a odpěňovač. Má obdobné vlastnosti jako E433.
Polysorbát 40 se přidává do pečiva, aby zůstalo déle čerstvé, a zároveň zpevňuje těsto. Rovnoměrně rozkládá vyskytující se aromata a barviva v potravinách. Přidává se do pekařských výrobků, našlehaných krémů, nápojů, cukrovinek, zmrzlin, polévek, zálivek, do instantních náhražek mléka a ztužených tuků.
Látka se vyrábí synteticky. Polysorbát 40 je směs sorbitolu polymerizujícím s etylénoxidem a olejovými estery s průměrnou délkou polymerového řetězce 40-ti jednotek, které mohou být živočišného původu.
Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky. Ve větším množství může způsobovat průjem.
V ČR (celé EU) je použití polysorbátu 40 povoleno v nezbytném množství do vybraných potravin jako např. do jemného a trvanlivého pečiva, cukrovinek, zmrzlin, do emulgovaných tuků používaných při výrobě pekařských výrobků apod. V USA není používání povoleno.