Zařazeno do skupiny:
Emulgátory
Olej s vysokou hustotou Má tmavě hnědou nebo bledě žlutavou barvu a nevýrazně voní po ovoci.
V některých zemích se dříve používal ke stabilizování aromat v některých nápojích, k zakalování nealkoholických nápojů s citrusovou příchutí a objevoval se také ve zmrzlinách nebo pečených výrobcích.
Jde o sloučeninu bromu – těžkého, nestálého a žíravého kapalného prvku s rostlinným nebo jiným olejem.
Při časté konzumaci se váže a hromadí v tucích – nejvyšší hodnoty usazeného bromu byly naměřeny u dětí do 15 let. Zatím není jisté, zda takto vázaný brom vykazuje nežádoucí účinky, proto je v ČR (celé EU) tato látka zakázána.
Tento a jemu podobné oleje jsou často ředěny oleji o nižších hustotách, aby mohly následně snadněji plnit svoji roli emulgátoru. Americká Správa potravin a léčiv (FDA) vede tuto látku v evidenci jako „podezřelou přísadu“ a v ČR (celé EU) není jako přídatná látka do potravin povolena.