Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E451 - Trifosforečnany - sodný a draselný

Skóre škodlivosti: 3

Zařazeno do skupiny:
Modifikované škroby a zahušťovadla

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Chemie a technologie sloučenin fosforu, Ing. Miroslav Richter, Ph.D. [ kniha ]

Charakteristika

Trifosforečnany mají podobnou vlastnost jako Difosforečnany, vázat vodu. Jedná se o regulátory kyselosti či tlumivé roztoky rozpustné ve vodě.

Použití

Trifosforečnany se nejčastěji přidávají do masných výrobků, protože mají schopnost vázat a udržovat v nich vodu. Nacházejí se též ve sladkostech, majonézách, salátových zálivkách nebo sladových výtažcích. Je využíván také v pracích prostředcích a detergentech.

Výroba

Nejrozšířenější z trifosforečnanů – trifosforečnan sodný se připravuje kalcinací směsi hydrogen- a dihydrogenfosforečnanu sodného. Dalším způsobem výroby trifosforečnanů mohou být reakce hydroxidu sodného nebo draselného s kyselinou tri-polyfosforečnou.

Nežádoucí účinky

V menších dávkách jsou trifosforečnany považovány za bezpečné látky, jejich vysoké dávky však mohou v těle způsobit nerovnováhu a zapříčinit nedostatek vápníku. 

Doplňující informace

Trifosforečnan sodný je nejmasověji vyráběným fosforečnanem  Trifosforečnany představují zdroj fosforu a v lidském těle se rozkládají na fosforečnany. V České republice (celé EU) lze trifosforečnany využívat při výrobě potravin; v USA jsou trifosforečnany rovněž povoleny.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

16.10. byl SVĚTOVÝ DEN VÝŽIVY

Světový den výživy připomíná právo na kvalitní jídlo pro všechny bez rozdílu.

Monitoring dietární expozice roku 2024

Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ČR ve vztahu k životnímu…

Lyofilizované jahody

Rodiče, sportovce i zájemce o zdravý životní styl by mohl zaujmout test…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?