Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E452 - Polyfosforečnany ( sodný, draselný a vápenatý )

Skóre škodlivosti: 3

Zařazeno do skupiny:
Zvlhčující látky

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Charakteristika

Mezi polyfosforečnany (někdy též metafosforečnany) zahrnované pod označení E452 patří: polyfosforečnan sodný (zvaný Grahamova či Madrellova sůl), polyfosforečnan draselný (Kurrolova sůl), polyfosforečnan sodnovápenatý, polyfosforečnan vápenatý.

Použití

Polyfosforečnany se přidávají do masných výrobků a ryb, protože mají schopnost vázat a udržovat v nich vodu a také v nich zabraňovat nežádoucím reakcím přítomných kovů. Rovněž mohou působit jako tavicí soli v tavených sýrech nebo jako živná přísada do kvasinek. Uplatnění nacházejí i ve šlehačkách ve spreji či ve smetanách v prášku.

Výroba

Ložiska Grahamovy soli se nacházejí volně v přírodě pod povrchem země; synteticky se polyfosforečnany připravují rekrystalizací nasycených vodných roztoků.

Nežádoucí účinky

V menších dávkách jsou polyfosforečnany považovány za bezpečné látky, avšak jejich vysoké dávky mohou v těle způsobit nerovnováhu spojenou s nedostatkem vápníku. 

Doplňující informace

Polyfosforečnany použité na povrchovou konzervaci ryb jsou stejně účinné jako například obyčejná kuchyňská sůl, ale mají výhodu v tom, že maso žádným způsobem neochucují. V České republice (celé EU) lze polyfosforečnany přidávat do potravin, v USA jsou rovněž povoleny.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

16.10. byl SVĚTOVÝ DEN VÝŽIVY

Světový den výživy připomíná právo na kvalitní jídlo pro všechny bez rozdílu.

Monitoring dietární expozice roku 2024

Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ČR ve vztahu k životnímu…

Lyofilizované jahody

Rodiče, sportovce i zájemce o zdravý životní styl by mohl zaujmout test…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?