Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory
V čisté formě jde o bílý prášek, po rozpuštění ve studené vodě (v teplé vodě je nerozpustný) vzniká roztok nebo gel. Jde o nestravitelnou látku.
Používá se jako emulgátor, stabilizátor, zahušťovadlo a plnidlo při výrobě pekařských výrobků, cukrovinek a žvýkaček. Dodává potravinám objem a používá se jako součást jedlých polev. V pekařských výrobcích zvyšuje absorpci vody a rovněž zabraňuje vstřebávání oleje při smažení. Vyskytuje se jako přísada zlepšující konzistenci nápojů a konzervovaného ovoce slazeného umělými sladidly a lze ji nalézt i v některých hluboce zmražených potravinách, mražených polotovarech a v pokrmech určených k přípravě v mikrovlnných troubách. Methylcelulózu lze díky jejím vlastnostem využít při léčbě zácpy a průjmu nebo při výrobě lubrikantů.
Methylcelulóza se nevyskytuje přirozeně, vyrábí se synteticky zahříváním celulózy a zásaditého roztoku za přítomnosti methylchloridu.
Jde o netoxickou, nealergenní látku, která je v běžném množství bez nežádoucích účinků, ovšem ve velkých dávkách může způsobovat střevní či vyměšovací potíže.
V ČR (celé EU) smí být přidávána k většině potravin kromě dětské výživy, v USA je rovněž povolena.